Kameraplassering

Kameraer skal ikke ødelegge tilskueres utsikt til banen. Det skal heller ikke benyttes løse kameraer blant publikum da dette kan forårsake skade på publikum.

Fastsatte kameraposisjoner skal påse at dette ikke skjer.

Arrangøren må selv sørge for å evaluere hvilke plasser som mister utsikt for de aktuelle posisjonene i henhold til varslet nivå på produksjonen.

Arrangøren kan selge plasser som normalt er avsatt til TV når klubben mottar informasjon om vertskringkasters behov til den enkelte kamp, men ikke la noen av disse plassene være en del av sesongkort.

Det skal ikke foregå noe bevegelse/transport av folk/utstyr som kan komme imellom TV kameraer og banen/spillere annet enn ved behov for akutt førstehjelp eller rømning.

Alle aktuelle kameraposisjoner skal være klare for montering av TV utstyr minst 8 timer før kampstart. Alle avsatte plasseringer skal tilfredsstille Arbeidsmiljøloven, samt dens forskrifter.

Følgende rammebetingelser skal tilfredsstilles for kameraene og plassering av disse:

POSISJON 1 - Hovedkamera

Plassert midt på banen, utenfor sikkerhetssone, høyt oppe på dedikert posisjon. Bør ikke ha solen mot seg. Må være på samme side som kommentatorene.

Posisjon 1 - Hovedkamera
Posisjon 1 - Hovedkamera

Skal se hele banen uten konflikt med bygningsmasse eller publikum. Posisjonen skal ha plass til 3 kameraer, minimum størrelse er 6x2 meter.

POSISJON 2 og 12 – Nærbildekamera høyt

Plassert midt på banen, utenfor sikkerhetssone, høyt oppe på dedikert posisjon. Bør ikke ha solen mot seg. Må være på samme side som kommentatorene. Skal se hele banen uten konflikt med bygningsmasse eller publikum. Posisjonen skal ha plass til 3 kameraer, minimum størrelse er 6x2 meter.

POSISJON 3 – Nærbildekamera lavt

Kamera på lavt stativ, såkalt sportsdolly med sittende fotograf. 
Plassert sentrert på banen side, minimum 4 meter fra sidelinjen på samme side som hovedkamera. Kamera skal være plassert ved siden av 4.dommer, 5 meter fra benkene og ikke foran linjen mellom forkant av de to benkene. Det siste kravet kan avvikes dersom det ikke fjerner for mye av sikten fra benkene. Skal kunne se alle cornerflagg.

Posisjonen er definert spesifikt for hver arena.   
 

Posisjon 3 - nærbildekamera lavt
Posisjon 3 - nærbildekamera lavt

POSISJON 4 og 5 – Bak mål høyt

Plasseres høyt og mest mulig sentrert bak mål. Skal kunne se begge cornerflagg på sin side. Skal kunne se straffemerke over tverrligger. Skal se hele banen uten konflikt med bygningsmasse eller publikum. Vanligvis vil dette si at kamera er plassert ca. 5 meter over banenivå.

POSISJON 6 og 16 – Steadicam

Steadicam, som er et løst kamera som opererer langs sidelinjen på venstre (6) og/eller høyre (16) side under kamp. Kamera skal operere utenfor sikkerhetssonen, minimum 4 meter fra sidelinjen, under kamp. Ved enkelte tilfeller kan dispensasjon gis fra 4-meters regelen. Fotograf og kamera har tillatelse til å gå inn i spillersluse før kamp, inn på spillefeltet før kamp for å filme lagpresentasjon, til spillersluse i pausen og etter kamp for å filme superflash-intervjuer.

Steadicam
Steadicam

Når steadicam er trådløst skal det kunne bevege seg på banen etter at dommeren har blåst av kampen for å fange opp stemningen blant spillerne. 

POSISJON 7 og 8 - Offside

Plasseres høyt på tribunen, omtrent i samme høyde som hovedkamera (posisjon 1), 16 meter fra mållinjen. Skal se hele banen uten konflikt med bygningsmasse eller publikum.

POSISJON 9 – Reverse angle

Posisjon 9 - reverse angle
Posisjon 9 - reverse angle

Lav motsatt. Kamera på stativ (eller sportsdolly der det er nødvendig), litt over midtbanen på siden asst.dommer ikke løper. Skal kunne se alle cornerflagg. 

POSISJON 10 – Trenerkamera 1

Står på motsatt side, helst litt høyt hvis mulig, men ellers ved siden av posisjon 9. Samme forutsetninger som posisjon 9.

POSISJON 11 – Trenerkamera 2

Står på motsatt side, helst litt høyt hvis mulig, men ellers ved siden av posisjon 9. Samme forutsetninger som posisjon 9. Benyttes som regel kun ved landskamper og NM-finaler.

POSISJON 13 og 14 – Bak mål lavt

Posisjon 13 og 14 - bak mål lavt
Posisjon 13 og 14 - bak mål lavt

Plasseres utenfor sikkerhetssonen bak mål, på bakkenivå, ca. 9-10 meter fra målstolpen (retning posisjon 1). Skal kunne se hele banen uten å komme i konflikt med andre personer eller gjenstander bak målene.

POSISJON 15 – Flash og superflash

Kamera på stativ som også kan jobbe håndholdt. Brukes til intervjuer i superflash og flash, standup på indre bane, og bilder fra tunnel/knottekontroll. Er vanligvis ubemannet under kamp.

POSISJON 17 og 18 – Minikamera bak målnett

Minikamera som henges opp i festeanordning til målnettet 
eller plasseres i henhold til sikkerhetsforskriftene tett bak målnettet. Kamera/kameralinse skal ikke berøre målnettet. Selve linsen kan stikke gjennom nettmaskene, men kamerahuset må være utenfor. 

POSISJON 19 og 20 – Nærbilde halvhøy/lav 5 meter

Plasseres enten sittende på banenivå (sportsdolly) eller på avtalte posisjoner på tribunen, ikke for høyt. Dette er IKKE avtalefestede posisjoner, og eventuell bruk må avklares mellom vertskringkaster, arrangør og NFF.

POSISJON 21 og 22 – Nærbilde reverse halvhøy/lav 5 meter

Plasseres enten sittende på banenivå (sportsdolly) eller på avtalte posisjoner på tribunen, ikke for høyt. Dette er IKKE avtalefestede posisjoner, og eventuell bruk må avklares mellom vertskringkaster, arrangør og NFF.

POSISJON 23 og 24 – Kamerakran bak mål

Plasseres bak mål, utenfor sikkerhetssonen. Base og operatør skal ikke være til hinder for tilskuere på tribunen. Det må også være fri passasje mellom kamerakran og tribune for fotografer, ballhentere osv. 

NB: Dette er ikke avtalefestede posisjoner, og bruk må avklares mellom vertskringkaster, arrangør og NFF i hvert enkelt tilfelle.

POSISJON 25 og 26 – Fjernstyrt kamera bak mål

Bevegelig, fjernstyrt kamera på skinne eller fast som plasseres bak mål, utenfor sikkerhetssone og etter nærmere avtale. Viktig: Dette er en ikke avtalefestet posisjon, og eventuell bruk må først avklares mellom vertskringkaster, arrangør og NFF og ha en særskilt godkjenning.

POSISJON 27 – Beauty/taktisk kamera

Der det er mulig plasseres dette kamera høyt oppe, på tak eller lignende sted. Det er også mulig å benytte lift. Denne posisjon er frivillig for arrangør, men vertskringkaster har mulighet til å avtale direkte med klubben. Gir flotte bilder av stadion, samt gode oversiktsbilder til analyse.

POSISJON 28 – Polecam i fotosone

Dette er et lite kamera på enden av en stang, ofte kalt en fiskestang. Lengden på stangen kan variere fra ca 2m til ca 5m (maksimumslengde er over 8m, men denne lengden vil ikke benyttes på stadion). Kameraet skal brukes til publikumsbilder, og vil være flyttbart i fotosonen. Posisjon må klareres og avtales på Mediamøte.

POSISJON 30 – Minikamera i spillertunnel

Dette er et lite, ubemannet kamera som henges opp/festes på steder hvor man normalt ikke har plass til kamera, gjerne i spillertunnelen. Målet er å komme enda tettere på aktørene og gi seerne en enda bedre tilstedeværelse enn de er vant til. Kamera skal kun filme ved knottekontroll/innmarsj og etter pause når spillere er på vei ut til 2. omgang.

Øvrige mulige kamera/kameraposisjoner:

Håndholdt kamera for spillerankomst

Et håndholdt kablet kamera eller steadicam kan benyttes utenfor arena for å filme ankomst av spillere og/eller spillerbuss. Dette kamera kan også benyttes til publikums ankomst til stadion utenfor arenaen.

Håndholdt kamera ved innbytterbenk

Som et alternativ til posisjon 10 og 11 kan det også benyttes et håndholdt kamera ved siden av innbytterbenk. Kamera skal plasseres slik at det ikke er til hinder for utsikt fra benkene eller begrense publikums sikt til spillefeltet. Kamera skal aldri være nærmere enn 5 meter fra innbytterbenk og ha en fast posisjon.

Kamera i spillertunnell

Kamera i fast posisjon i spillertunnell krever spesiell godkjennelse. Kamera kan være i området mellom dør til garderobe og spillefeltet. Kamera kan kun benyttes ved knottekontroll og spilleres innmarsj før kamp samt ved halvtid når spillere er på vei ut til 2. omgang. 

Oktokopter / drone

Ved bruk av drone, oktokopter og lignende skal særskilt godkjennelse innhentes fra bestemmende nasjonale myndigheter. NFF skal også godkjenne en slik bruk på forhånd da det er en rekke forskrifter og sikkerhetsbestemmelser som må ivaretas.


 

Annonse fra Eliteserien: