Klubbenes ansvar
Klubbene som er involvert i mediaavtalene har også et ansvar overfor rettighetshavende TV. Alle punktene under vil spesifiseres for den enkelte stadion i denne håndboken.
Kommunikasjon
Arrangørens kommunikasjon vedrørende utstyr og plassering av dette skal skje fra arrangørens TV-koordinator til innspillingsleder og/eller produsent. Spørsmål om ny eller endret kameraplan eller utstyrsplassering som avviker fra tilsendt produksjonsplan skal informeres om og godkjennes på Mediamøtet.Henvendelser etter kamp/sendestart skal kun skje via innspillingsleder. HBs produsent avgjør om utstyr eventuelt kan flyttes med mindre det av sikkerhetsmessige årsaker må fjernes eller flyttes umiddelbart. Videre kommunikasjon foretas i ettertid som en klagesak til NFF/Fotball Media.
Vanning
Vanning skal varsles på kampmøtet og skal være avsluttet 60 minutter før kampstart dersom ikke annet er avtalt på kampmøtet. Informasjon om eventuell vanning skal formidles i Mediamøtet.
Informasjon om eventuell vanning mellom oppvarming og kampstart samt i pausen må formidles til TV-selskapet.
Kameraplasser og posisjoner
Arrangør skal ha egnede og godkjente kameraposisjoner ifølge nivå som er aktuelt på den enkelte arena. Alle kameraposisjoner skal tilrettelegges av klubbene og tilfredsstille Arbeidsmiljøloven, samt dens forskrifter.
Parkering for OB busser.
Vatret parkering for produksjonsbusser, følgebil og uplink. Dette området må være minimum 250 m² for nasjonale kamper (min. 400 m² og mer ved internasjonale kamper, se også «UEFA-regulations»).

Parkeringen kan også være parkering for ENG-biler. Underlaget skal ha fast dekke.
Parkeringsplassen skal være ryddet og tilgjengelig 6 timer før kampstart (se dagsplan).
Arrangøren skal stille med en person ved OB parkering ved bussens ankomst som har nøkler til alle nødvendige steder.
Sikkerhet
Alle nødvendige sikkerhetstiltak rundt TV produksjonen (parkeringsområdet) er klubbens/arrangørens ansvar.
Sikkerhetsgjerder skal settes opp dersom området naturlig ikke er fullstendig avskjermet. Nødvendig fysisk vakthold er obligatorisk.
Kabler mellom buss og arena
Det må legges til rette for en sikker kabelføring mellom buss og arena og til hvert enkelt kamera. For å unngå at kabler for en TV-produksjon legges i områder hvor det er risiko for publikum eller kabelen, er det nødvendig med prekabling til mange steder. I områder hvor kabler kan ligge risikofritt (for eksempel indre bane) trenger prekablingen bare å ende i sentralt plasserte skap.
Rigg av utstyr og sikkerhet under bruk
Utstyret som skal rigges før og benyttes under TV produksjonen er tungt. Arrangøren skal legge til rette arenaen slik at Arbeidsmiljøloven, samt dens forskrifter, kan følges under rigg. Området for opphold under produksjon skal tilrettelegges under de samme krav. Hvis kamera er plassert i områder hvor publikum kan være en risiko for utstyr eller fotograf, skal det sikres spesielt. Nødvendig også å sørge for tilstrekkelig sikkerhet for publikum i forbindelse med teknisk utstyr, kameralinser og annet tilbehør i de forskjellige kameraposisjoner.

Enkelte kameraplattinger har nedfellbar front. Arrangør er da ansvarlig for å legge til rette tilstrekkelige sikringsanordninger for fotograf.
Krav til strøm
TV-produksjon er strømkrevende. Generelt bruker én TV-produksjonsbuss (OB-buss) to 63A 3-fase alene. I tillegg kommer strøm til lys i studio, satelittopplinkbil og diverse bilde- og lydutstyr forskjellige steder på banen.
Som et minimum er følgende gjeldene:
- 2 stk. 63A 3-fase ved OB-buss parkering.
- 1 stk. 32A 3-fase ved satellittopplink hvis dette ikke er i umiddelbar nærhet av OB buss
- 1 stk. 32A 3-fase og 1 stk 16A 1-fase til TV-studio.
- 5 stk. 16A 1-fase: En for superflash, en på hver side av spillerbenkene, og en bak hvert mål.
Ved mindre TV-produksjoner skal det være egen strømkurs tilgjengelig ved hovedkameraplattform og for kommentator.
Trådløse frekvenser
TV produksjonen bruker de samme frekvensene som lokale PA- og lyd- firmaer bruker. Ved større lokale arrangement må bruk av frekvenser alltid godkjennes av teknisk leder for TV produksjonen. Generelt er det uproblematisk å bruke frekvenser under 802.000 mHz.
Satellittmottak, bredbånd- og ISDN-linjer
Den primære forbindelsen inn til alle arenaer er fiberforbindelsen fra Norkring (i Eliteserien og OBOS-ligaen) og internettforbindelsen i Toppserien.
Stadioneier/klubb er ansvarlig for egnet plassering av dette koblingspunktet samt tydelig merking og beskyttelse/kontroll på adgang.
Det skal legges til rette for kabling til produksjonsenhet/OB-buss fra dette koblingspunktet, helst fast prekabling. Stadioneier/klubb sørger for tillatelse for benyttelse av avtalt plass (terminering), mens brukeren/produksjonsselskapet selv bestiller linjer og tar kostnad med etablering og bruk.
Plassering av mikrofoner
Ved bruk av motoriserte reklameskilt skal det være satt av plass til mikrofoner mellom sikkerhetssonen og reklamen.
Når mikrofonene settes foran reklamen skal de stå plassert mellom de enkelte annonsørene slik at de skjermer minst mulig.
Lys
Alle kamper som skal produseres må ha flomlys (1200 lux som minimum i Eliteserien, 800 lux i OBOS-ligaen og Toppserien).
Det skal være jevnt belyst over hele spilleflaten. Det belyste området skal rekke én meter utover spilleflaten.
Godkjent flomlyssertifikat skal sendes inn før sesongstart.
Arenareklame
Maks høyde på reklame skal ikke være høyere enn 100 cm (anbefalt 90 cm). Det skal ikke settes opp reklame bak mål som skaper konflikt for kameraene.
Det anbefales at reklamen ikke trykkes på hvit bakgrunn. Negative trykk, eller bruk av farge på bakgrunn er det som fungerer absolutt best på TV.
Oppholdsrom og mat
Det skal klargjøres et møte/oppholdsrom til disposisjon fra TV personellet ankommer areaen og som står til deres disposisjon frem til 90 minutter før avspark. Servering av varmmat/drikke skal skje i henhold til nærmere avtale.
Dette måltidet er ment å være dekkende for en 8-timers arbeidsdag for TV-crewet, og skal være godt komponert og fullverdig måltid med tanke på variasjon, ernæring og trivsel. Det er i utgangspunktet ikke ønskelig med pizza.

Rommet er et oppholdsrom/spiserom og ikke tiltenkt som møterom (f.eks Mediamøtet bør/må holdes et annet sted).
Kommentatorposisjoner for TV
Kommentatorposisjoner avsatt og godt merket på ALLE arenaer. Antall posisjoner og personer per posisjon er definert i lisensbestemmelsene. Som hovedregel skal en kommentatorposisjon ha plass til 3 personer og være minimum 180 cm bred. Kommentator bør skjermes fra annen type kommunikasjon.
Kommentatorplasser for TV må alltid være på samme side som hovedkameraplatting og av hensyn til utstyr må plassene være skjermet for vær og vind.
Plassene skal fortrinnsvis være plassert på samme høyde som kamera 1. Fra posisjonene skal kommentatorene se hele banen uten konflikt med bygningsmasse eller publikum.
Det må enten være skyvevinduer for å få tilgang til arenalyd(stemning), luftig etc eller andre muligheter til å få inn lyd og luft.
Posisjonene skal fortrinnsvis inneholde:
- 2 eller 3 høye barkrakker med rygg
- Bord i riktig høyde
- Varme og ventilasjon
- 2 stk. strømuttak, 220 V, 16 amp.
- Klart utsyn til hele banen, også minimum 1 meter utenfor spillefeltet.
- Plass til 2 monitorer.
Studio
Det skal settes av plass til studio under tak med utsyn til banen. Minstemål for studio skal være 5x5 meter. Hvis innendørs så skal minimumshøyden være 2,3 meter. Studioet skal være plassert slik at en enkelt kan få studiogjester til området.
Bruk av TV-studio skal varsles arrangør i god tid.
Strømbehov: 1 stk. 32A 3-fase og 1 stk 16A 1-fase til studio.
TV-intervjuer
Se også ”Tidsplan for produksjonsteknisk og redaksjonell styring for direktesendte TV-kamper”
Før kamp
Rettighetshavende TV-selskap kan ha intervjuer med gjester fra studioposisjon på arenaen. Nødvendig akkreditering for bl.a. studiogjester avtales direkte mellom TV-selskapet og den arrangerende klubb.
Eventuelle TV-intervjuer med lagenes trenere og/eller andre personer knyttet til lagene avtales direkte med det enkelte lags presseansvarlige. Intervjubehov meldes inn i henhold til gjeldende akkrediteringsfrist og/eller til forberedende koordineringsmøte (videomøte noen dager før kamp). Alle intervjuer skal bekreftes på Mediamøte. Etter ankomst inne på arena er intervjusted på anvist og avtalt sted, i flashposisjon, hvor reklamebakvegg skal benyttes.
Det kan avtales redaksjonelle intervjuer med trenere/spillere utenfor arena ved ankomst stadion eller i annen dedikert posisjon. Dersom det foreligger særskilt avtale med NFF/FM kan disse intervjuene eventuelt erstatte andre intervjuforpliktelser for rettighetshaver(e) før kamp.
Intervjuavtaler ut over dette skal avtales særskilt. Dette gjelder blant annet kort intervju i superflash-posisjon rett etter oppvarming.
Under kamp
Host Broadcaster har, etter nærmere avtale, mulighet til ett intervju (kun lyd) med hvert av lagenes hovedtrener/assistenttrenere per omgang. Intervjuet har en maksimum lengde på 45 sekunder og skal foregå i superflashposisjon eller på annet på forhånd avtalt sted. Klubbenes presseansvarlige formidler ønsket. TV-selskapet skal ikke hente trener fra benken.
I pausen
Host Broadcaster kan ha ett intervju med hvert av lagenes kapteiner eller valgt spillerprofil umiddelbart etter første omgang slutt. I tillegg ett intervju med hvert av lagenes trener (fortrinnsvis hovedtrener) før start av 2. omgang. Intervjuene skal foregå fra (super)flashposisjon med reklamebakvegg.
Etter kamp
Rettighetshaver har tilgang til flere intervjuposisjoner etter kamp, med eller uten reklamevegg.
Ved større produksjoner kan TV be om særskilt intervju med aktuell profil fra kampen, såkalt hyperflash-intervju. Dette kan gjøres på indre bane foran egne supportere. Dette skjer uten reklamevegg.
Host Broadcaster har også rett til et superflashintervju like etter kampslutt. Ønske om intervjuobjekt koordineres med den enkelte klubbs presseansvarlige. Intervjuposisjon er superflashposisjon. Reklamevegg er ikke påkrevet. Både trener og spiller kan være intervjuobjekter.
Rettighetshavere (TV og evt web) vil kunne få spillere og begge lags trenere til flashintervju etter kamp. Disse intervjuer skal foregå i flashposisjon med reklamebakvegg. Intervjuobjekter avtales med lagenes presseansvarlige.
Dersom det er den beste praktiske og tekniske løsningen for alle parter kan også rettighetshavende radiostasjoner gjøre intervjuer tilbaketrukket fra flashposisjon, men da ETTER at rettighetshavere fra TV er ferdig med intervjuobjektet.
Rettighetshaver (TV) kan også benytte pitch-studio til intervjuer etter kamp. Dette er i tillegg til superflash/flash-intervjuer, har prioritet etter superflash/flash og kan benyttes uten reklamevegg. Dersom det er aktuelt å erstatte superflash/flash-intervjuer med pitchstudio intervju skal dette i så fall kun være etter nærmere avtale med NFF, FM og klubbene.
Rettighetshaver kan også be om tilgang til garderobe, både for å formidle garderobestemning og for eventuelt intervju av kampprofil. Det er klubbens medieansvarlig som gir tillatelse eller ikke.
Mixed sone
Alle spillere skal passere gjennom mixed sone for å være tilgjengelig til å gjøre intervjuer med ikke-rettighetshavende TV-media, radio og øvrig media. Mixed sone skal være utformet på en slik måte at spillere/trenere skal kunne gå uhindret, men samtidig være tilgjengelig for intervjuer.
